Leesbevordering en taalstimulering

Begin van dit jaar heeft Marije Holtrop de training voorlees coördinator gevolgd en succesvol afgerond. Met leesbevordering en taalstimulering kan niet vroeg genoeg begonnen worden. Voorlezen draagt bij aan een ontwikkeling met een gevarieerde woordenschat.

Voorlezen prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Het kan het kind helpen om indrukken en gevoelens te verwerken. Wat kinderopvang Madelief wil bereiken met leesbevordering is om het kind op een plezierige manier in aanraking brengen met boeken en lezen. Zodat het kind gemotiveerd raakt om te leren lezen en taalvaardiger wordt. De doelen die wij nastreven zijn:

  • Bevorderen van het leesplezier
  • Stimuleren van de taalontwikkeling
  • Ontwikkeling van de fantasie
  • Stimuleren persoonlijke ontwikkeling
  • Voorbereiding op maatschappelijk functioneren
  • Bevorderen van het schoolsucces

Ook wordt er bij elk piramide thema gebruik gemaakt van bijpassende boeken. Deze staan op de thema tafel en worden veel gebruikt. Elke 5 a 6 weken worden er nieuwe boeken geïntroduceerd die op dat moment bij een thema/seizoen horen. Er wordt vaak als inleiding voor een knutsel – of beweeg activiteit een thema boek gepakt of grote praatplaten. Tussen de dagelijks pictogrammen wordt ook het boek lezen geplaatst en er is een knusse leeshoek gecreëerd, zodat dit het kind uitnodigt om zelf te gaan lezen. We zijn inmiddels lid van de bibliotheek geworden, zodat we boeken kunnen lenen die bij onze thema’s passen en we doen mee met projecten die aangeboden worden