Nieuwe melkstal boer Marcel

Sinds 1 april 2013 heeft boer Marcel een stal met melkkoeien erbij gekregen. Hier staan ongeveer 70 melkkoeien die dagelijks 2 keer gemolken worden. Rond half 6 in de ochtend worden de koeien naar de melkput geleid om daar brokjes te krijgen, zodat ze rustig blijven staan en dan worden ze gemolken.

Er kunnen 8 koeien tegelijk in de melkput. De uiers worden schoon gemaakt en de koeien krijgen de melkmachine aangesloten om de uiers. Iedere koe geeft ongeveer 28 liter melk per keer. De koeien hebben ieder een halsband om. De computer herkent dit en geeft de benodigde hoeveelheid brokken per koe per dag. Als een koe net een kalfje heeft gekregen heet de melk biest, dit is dikker en geler hier zitten veel stoffen in die goed zijn voor het kalfje. Dit wordt apart gehouden, zodat dit aan het kalfje gegeven kan worden. Na een paar dagen geeft de koe weer 'normale' melk. We zullen met de kinderen ook af en toe bij de stal en het melken gaan kijken. De boerderij staat net iets voor het dorp Echtenerbrug. Dus we gaan gezellig met zijn allen in de bus.